Att resa i och runt Oslo i en hyrbil

Oslo är Norges huvudstad och en av de äldsta städerna i Norge. År 2000 firade Oslo sitt 1000-års jubileum. Idag bor ungefär 650 000 människor här och det är en stad som, trots den blygsamma storleken, absolut kan tävla med andra städer i Europa. Oslo växer, och snabbare än de andra Skandinaviska huvudstäderna. Staden är speciell på många sätt och när människor vill beskriva vad som är speciellt med Oslo nämner många dess närhet till skog och natur. Här behöver du inte resa långt för att finna ro – oavsett om det är ute i skogen eller på en av öarna i Oslofjord.

I centrum av Oslo hittar du massor av mysiga caféer som serverar alla typer av människor och restauranger av högsta kvalitet. Många som besöker Oslo är överraskade av kvaliteten på museum och konstgallerier som man kan hitta här. För dem som är kulturintresserade kan ett besök till Oslos centrum erbjuda massor av spännande möjligheter.

Här kan man hitta många kulturella upplevelser precis utanför din dörr – du kan också hitta konserter och andra events runt hörnet. Om du är ute efter en speciell film till ett rimligt pris är ett besök på Cinemateket, bara ett stenkast ifrån huvudgatan, högt rekommenderat. Runt Youngstorget-området märker du att Oslo är en stad som aldrig sover och att utforska denna stadsdel kan leda till spännande överraskningar!

Flyga till Oslo

Norges största flygplats, Gardermoen, ligger ungefär en halvtimma ifrån Oslo. Här avgår flyg till hela världen med ett stort antal flygbolag. Från inrikesterminalen kan man resa till runt 30 destinationer i Norge, med fem olika flygbolag. Från Gardermoen finns det ungefär 110 internationella flyg. Hitta mer information om hyrbil på gardermoen här: leiebilguiden.no/norge/oslo-gardermoen-lufthavn/

Biluthyrning i Oslo

Om du anländer till Oslo med flyg är det enkelt att hämta upp en hyrbil från Gardermoen flygplats. Du kan antingen hyra en bil i Oslo på nätet eller när du anländer. Det finns flera olika hyrbilsföretag här, som också har kontor i Oslo stad.

Du kan också hitta lokala företag att hyra bil från, såsom Bilkollektivet SA, Bislet Biluthyrning och Moskus Biluthyrning AS. Det kan även vara smart att försäkra sig om bästa möjliga pris. Tänk även noga på hur mycket bagage och hur många personer som kommer att vara i bilen så att du är säker på att du hyr en bil med rätt storlek.

Läste du detta? Så undviker du att bli lurad när du hyr bil på resan

Naturutflykter från Oslo

En av sakerna som gör Oslo speciellt är dess unika närhet till natur. Du behöver inte köra väldigt långt för att hitta ett äventyr som är passande för både unga och gamla. Väster-, norr- och österut gränsar staden till Oslomarka, som definitivt är värt ett besök hela året om. Varför inte besöka det fantastiska Lillomarka?

För att komma dit måste man köra österut Trondheimsviken till Grorud, och därifrån är det bara precis över en kilometer tills du kommer till början av skogmarken. Härifrån kan du till exempel promenera 3 kilometer in i skogen och besöka Krutthuset Cafe, som är öppet de flesta söndagar. Om du är på besök i Lillomarka på en varm sommardag är det ett absolut måste att ta sig till en av de fina sjöarna – Steinbruvannet och Romstjern är i närheten, men om du vill åka längre bort kan du vandra in i skogen till Sondre Langvann eller Kjulstjernet. I detta område kan du även hitta Lilloseter idrottsfritidshus.

Runt om Oslo finns det många sevärdheter och turistattraktioner. Ett besök till Tekniska Museet i Grefsen är kul för både unga och vuxna och härifrån kan du köra vidare ut till Grefsenkollen och njuta av en fantastisk utsikt av staden med en nybakad våffla.

Från Grefsenkollen till en annan välkänd “koll”: Holmenkollen, som du kan nå på ungefär 20 min med en hyrbil. Holmenkollen är en av de mest kända sevärdheterna i Oslo och kan faktiskt vara en av de mest kända idrottsarenorna i världen. Här kan man ta sig en titt på skidmuseet, ta en lunch på restaurangen eller njuta av utsikten över skidbacken. Dessutom finns det många spännande aktiviteter för dig och dina vänner och du kan till och med uppleva Holmenkollen på samma sätt som de professionella skidåkarna gör – med Kollensvetvet! Detta är en zipline som tar den från toppen av kullen till botten precis som om du hade åkt skidor. Här kan du uppleva samma flygande känsla som en professionell skidåkare och det sägs att utsikten här är en av de bästa. Detta är definitivt en livsupplevelse!

Strandliv i Oslo-området

Det är väldigt enkelt att hitta stränder i Oslo och suga in strandatmosfären. I Bygdoy, västra Oslo, kan du hitta den populära badstranden Huk, där du kan ta dig ett dopp. Om du föredrar en längre resa är det en bra ide att köra söderut genom Oslofjord till Drobaksundet. Här kan du hitta väldigt bra platser för bad och en resa hit kan vara fint för att koppla bort från storstaden. Här kan du åka iväg på en av flera olika kryssningar som åker igenom kanalen, eller så kan du äta glass och bara njuta av livet. På en fin sommardag finns det få saker som är bättre än att vara på Oslofjord.

Säkerhet och trafikregler i Norge

Medan man kör i Norge måste en förare ha ett körkort, en säkerhetsväst och en varningstriangel med sig. Det är obligatoriskt för alla i bilen att använda bälte och det är olagligt att prata i telefon utan att använda hands-free medan man kör. Vanligtvis finns det skyltar som visar fartgränsen, men om du inte kan se en skylt är den generella regeln 80 km/timmen på landsväg och 50 km/timmen på stadsväg. Alkoholgränsen i Norge är till och med lägre än på många andra platser – 0.2% – detta betyder att du inte kan dricka alls innan du kör. Innan du kör in i Oslo centrum borde du vara medveten om att det finns många enkelriktade vägar och du måste alltid lämna företräde för spårvagnar. Om du håller dig till trafikreglerna och kör försiktigt kommer du se att körning i och runtomkring Oslo inte kommer skapa några problem alls.