Hyrbilar: Att välja rätt bil

Det finns många situationer när hyrbilar kan vara användbara. Oavsett om du ska åka på semester eller göra en affärsresa utomlands, eller helt enkelt bara behöver en bil i några dagar finns det många alternativ på bilmarknaden. Med så många alternativ tillgängliga kan det vara svårt att veta vilken bil man ska hyra. Vi har tagit fram sju tips som hjälper dig att välja rätt bil.

Känn dig trygg på vägen

När du har din egen bil blir du van vid hur bilen fungerar och känns på vägen. Även om du inte äger en bil, är det troligt att du har gott om erfarenhet av att köra vissa typer av bilar. Därför kan det vara en bra idé att välja en modell som till viss del har samma egenskaper som du är bekant med. Om du känner dig bekväm med att köra fordonet kommer du att känna dig tryggare på vägen.

Det är särskilt viktigt om du behöver köra bil i ett område som du inte är bekant med eller när det är andra trafikregler än du är van vid. Om du kör en automatväxlad bil varje dag ska du inte välja en bil med manuell växellåda. Att köra en dieselbil känns också annorlunda än att köra en bensinbil. Storleken på fordonet spelar också in.

En lyxbil

Även om det kan vara frestande att välja den nyaste och lyxigaste modellen när du hyr bil, kommer det självklart att ha en stor inverkan på priset. Vanligtvis klarar man sig bra med en hyrbil som inte är av årets modell. Genom att gå ner bara en eller ett par klasser kan man spara mycket pengar. De pengar som du sparar kan snart komma till nytta i din semesterbudget. Därför bör du kolla upp om du kan hitta en modern och säker bil, men som ändå inte är det senaste tillskottet på marknaden.

Resans längd

Vilken bil du bör välja beror på vad du ska ha hyrbilen till. Om du ska ge dig iväg på en långväga resa finns det en större anledning att välja en som är tillräckligt bekväm för att du ska kunna sitta bekvämt flera timmar. När hela familjen ska spendera flera veckor tillsammans i en och samma fordon finns det en anledning att leta efter en rymlig bil. Se till att du kan få rum med allt bagage i bagageutrymmet eller i en lastbox på taket. Ingenting skapar en sämre stämning på en långresa än att behöva sitta inklämd mellan bagage och utrustning.

Längre resor på vägen kan också vara en bra anledning att välja en lite nyare bilmodell. Du skulle mycket hellre undvik att ta bilen till en servicestation under helgerna än att betala ett annat pris för att få en mer modern och pålitlig bil. Vi vill påpeka här att det kan löna sig att hyra bilen från ett av de större uthyrningsföretagen, eftersom de har servicestationer på många ställen. Om något går fel är det skönt att veta att det bara är en kortare sträcka till närmaste servicestation. De här råden gäller inte lika mycket för kortare resor, då det är viktigare att tänka på andra tipsen som vi ger dig nedan.

Funktioner

De tekniska funktioner som du behöver i en hyrbil beror mycket på vad du ska ha den till. Det finns till exempel en bra anledning till att betala för en bil med en luftkonditionering om du har tänkt köra bilen där det är ett väldigt varmt klimat. Om du planerar en längre resa på egen hand kanske du vill betala för en bil med GPS. Det är ofta tillräckligt att använda GPS:n på telefonen för att undvika den här extrakostnaden. När du kör ensam kan det hur som helst löna sig att ha en inbyggd GPS som du kan sköta även medan du kör.

Ta sig över gränser

Alla biluthyrningsföretagen tillåter inte att du passerar gränser med deras bil. Om du planerar att resa genom olika länder måste du klargöra det med företaget först. Även om det inte är därför man brukar hyra bil är det ändå viktigt att tänka i förväg. Om du bryter mot företagets regler, och korsar en gräns utan tillstånd, kommer du att få betydande merkostnader. Om något exempelvis händer med bilen är det inte säkert att försäkringen kommer att täcka den ekonomiska förlusten.

Bränsle

Som det nämndes tidigare är det annorlunda att köra en dieselbil än en som körs på bensin. Om du aldrig har kört en elbil innan tycker du kanske att det känns lite annorlunda. Om du inte tycker att det svårt att köra fordon som drivs på olika bränslen är det bara att välja vilken typ av bränsle som helst. Elbilar kan vara ett bra val för stadskörning. Det är dock viktigt att ta reda på i förväg var de många laddningsstationerna finns i området, så att du kan enkelt ladda bilen när du tar en lunchpaus. Det är ofta dyrare att hyra en elbil, men om du har råd gör du miljön en tjänst.

Om valet står mellan en dieselbil eller en bensinbil finns det goda skäl att ta reda på vad bränslepriserna ligger på i det landet och den regionen där du kommer att köra. Priserna kan variera från land till land och det beror på flera faktorer. Genom att välja det billigaste bränslet kommer du att spara pengar när du tankar under resan och innan du lämnar tillbaka den.

Barn och hyrbilar

Om du har ett barn som behöver en bilbarnstol finns det i synnerhet två saker som du bör tänka på. För det första bör du se till att boka hyrbil och bilbarnstol i god tid före ni ska göra resan. De flesta biluthyrningsföretagen har ett begränsat antal bilsäten för uthyrning. Om du beställer för sent är det inte säkert att bolaget kommer att ha några bilsäten att hyra ut. För det andra bör du se till att bilen lämpar sig bra för bilsäten. Finns det en krockkudde där bilbarnstolen ska placeras? Kanske bör du se till att få mer bagageutrymme så att kupén inte är alltför rörig. Det kan vara värt att tala med det biluthyrningsföretag som du har tänkt dig om de här sakerna innan bokning.